groenbemesters

Algemeen

Er is een variatie aan groenbemesters, een variatie aan functies voor groenbemesters, een variatie aan zaaimomenten en een variatie aan systemen.

Ik bekijk het concept groenbemester heel breed, volgens wikipedia is dit de definitie "Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen of te mulchen. Dit wordt gedaan om het percentage organische stof en het stikstofgehalte in de bodem te verhogen. Een deel van die organische stof wordt in de bodem omgezet in humus."

Dus als basis hebben we de 2 functies organisch materiaal en stikstof toevoegen aan de bodem, elke plant die je uittrekt, kapothakt, laat kapot vriezen en laat liggen op je land bezit deze 2 functies. Dus iets kweken en het (gedeeltelijk) terug geven aan de bodem.

Het ideale is om te kijken welke functies je wilt bereiken en welk tijdstip je de groenbemester wilt zaaien en op basis daarvan kan je zien welke groenbemester je gebruikt.

Soorten

Rogge, tarwe, veldbonen, phacelia, bladrammenas, luzerne, klaver, gras, mais, zonnebloemen, hennep, erwten, wikke, lupines, boekweit, mosterdblad, spinazie, sla, koriander, rucola, veldsla, winterpostelein, peterselie, kervel,... .

Zie bijvoorbeeld de bolster voor een aantal keuzes en hun eigenschappen.


Functies

Organisch materiaal toevoegen aan bodem

Alle planten bestaan uit organisch materiaal dus als ze blijven liggen geven ze voeding.

Hoe dichter opeen, hoe groter en hoe meer droge stof de plant bevat hoe meer organisch materiaal.

Interssante zijn: hennep, zonnebloemen, mais, rogge, gras

Stikstof toevoegen aan bodem

Elke plant haalt stikstof uit de bodem maar sommige planten halen via bacterien stikstof uit de lucht zie bodemleven voor meer info.

Dit zijn planten uit de leguminosae (vlinderbloemigen) familie.

Interessant zijn; klaver, erwten, wikke, lupine, bonen, veldbonen

Vanggewas van voedingsstoffen

Om de uitspoeling van voedingsstoffen(vooral stikstof) te vermijden is het interessant om in de herfst een vanggewas te zetten, zo wordt er heel de winter voedingsstoffen opgenomen door deze planten die anders in het grondwater terecht komen en dus verloren zijn + schadelijk voor het milieu (eutrofiering).

Ik heb geen idee welke specifiek hiervoor geschikt zijn maar elke plant die de bodem an je moestuin bedekt in de winter doet dit in meerdere of mindere mate. Een functie die je dus vaak kan afvinken.

Onkruid tegen houden

Snelle groeiers die de bodem rap bedekken houden onkruiden tegen. Als deze planten zelf moeilijk te verwijderen zijn dan worden zij het "onkruid".

Een interessante is facelia: bedekt de bodem snel en dicht, sterft af bij genoeg vrieskoude en is zelf heel gemakkelijk uit te trekken/kapot te hakken. Kan tot eind augustus gezaaid worden.

Mosterd, bladrammenas, rogge en hennep zijn ook interessant.

Bodemstructuur verbeteren

Elke plant heeft wortels dus elke plant verbetert de bodem. Hoe langer de bodembedekkers staan, hoe langer de bodem afgeschermd is en hoe groter het wortelnetwerk heeft kunnen groeien. Een combinatie van groenbemesters geeft een combinatie van wortelstructuren.

Onder andere bladrammenas, wintepostelein en rogge zijn hiervoor interessant.

bodem bedekken

Elke plant bedekt de bodem. Degene uit de kolenfamilie(bladrammenas, mosterdblad, rucola) zijn rap, de grasachtigen zijn heel dicht(gras, rogge).

zonlicht opvangen

Ook weer elke plant.

ruimte geven voor insecten

Weeral elke plant, klaver is een inheemse plant dus die trekt heel waarschijnlijk iets meer insecten, mais trekt naar het schijnt niet veel insecten. Hoe langer de planten staan hoe minder verstoring, hoe meer leven. Veldbonen trekken heel veel en vroeg op het jaar bladluizen, dit is interessant om al vroeg veel voeding te hebben voor lieveheersbeestjes en hun larvan zodat zij vanuit de populatie aan bladluizen op de veldbonen goed kunnen kweken en de rest van de tuin mee bladluis vrij houden.

voeding voor mensen

Het is interessant om een stuk van de tuin in de winter bedekt te houden met planten die ons ook voeding geven. Dit zijn vaak planten die niet heel veel biomassa maken.

Interessant om van half augustus tot half september te zaaien: kervel, sla, rucola, mosterdblad, koriander, veldsla, winterpostelein, spinazie.

Interessant om in juni te zaaien of planten: boerenkool, spruiten, peterselie.

Mooi

op het vlierveld was er geen tijd om 1 van de 2 groentenbedden van de cursus te onderhouden. Maar hier stond al heel veel spontane kamille.

Ik heb met een vriend dit bed gewied, de kamille laten staan en er dahlia's tussen geplant. bodem blijft bedekt, onkruid wordt onderdrukt, er wordt organisch materiaal toegevoegd, insecten vinden hun plek en iedereen die van bloemen houdt plukt vanaf begin augustus elke week een prachtig boeketje gevarieerde dahlia's.

Zaaimomenten

Er zijn 3 hoofdgroepen, zaaien in de lente om de grond te bedekken in de lente,zomer en herfst, dit doe je bijvoorbeeld met een stuk braakliggende grond. Zaaien in de lente om de grond te bedekken in de lente, bijvoorbeeld voor je tomatenteelt en zaaien in de herfst om de grond te bedekken in de herfst, winter, lente en soms een stukje zomer.

Sommige planten kan je ook op andere momenten zaaien omdat je bijvoorbeeld geoogst hebt op een bed in juli en niet echt meer iets nieuw wilt zetten.

Lente voor de lente: phacelia, bladrammenas, erwten, mosterdblad, spinazie, sla, koriander, rucola, kervel.

Lente voor de lente, zomer en herfst: phacelia(tot de zomer), bladrammenas, luzerne, klaver, gras, mais, zonnebloemen, hennep, wikke, lupines, boekweit, mosterdblad, peterselie(tot de volgende lente)

Herfst voor de herfst, winter, lente: Rogge(kan tot de zomer), tarwe(kan tot de zomer), veldbonen, phacelia(tot het te hard vriest), bladrammenas, luzerne, klaver, gras, wikke, mosterdblad, spinazie, sla, koriander, rucola, veldsla, winterpostelein, peterselie, kervel

Systemen

Er zijn veel experimenteermogelijkheden met groenbemesters. 1 die ik ooit graag wil proberen is mijn veld opdelen in 4 gelijke stukken en ze laten roteren, 1 deel winterrogge of wintertarwe, 1 deel groententeelt, 1 deel zomergroenbemestermix en 1 deel droogbonen.

Maar bijvoorbeeld je moestuin in 2 delen en 1 deel zomergroenbemesters, 1 deel groenten en die laten wisselen is heel mooi want naargelang je keuze van groenbemesters heb je veel bloemen en het geeft je bodem rust, structuur, voeding, zorgt voor insecten,... . Daarnaast kan je de stukken uit je moestuin die tegen eind augustus geoogst zijn ook bedekken met wintergroenbemesters.

Goed uitgedachte teeltopvolgingen zijn leuk en geven voldoening (mijn meest gebruikte is: landbouwplastiek, soms zien die ook een beetje groen ;- op gras, pompoenen in de lente erdoorheen planten, in de herfst de plastiek weg en inzaaien met rogge, in de lente of de zomer naargelang de nood de rogge weg om groenten te zetten). At random als er een plekje vrijkomt en je weet dat je het niet gaat gebruiken voor minstens de komende 6 weken dit inzaaien met een gepaste groenbemester is ook heel leuk.