Mulchen of niet?

Voordelen van mulchen:

  • Water wordt beter vastgehouden

  • Bodemstructuur verbetert

  • Bodemleven verbetert

  • Bodem wordt beschermd tegen zware regens

  • Langdurige voeding voor planten

  • Houdt eenjarige onkruiden tegen

Nadelen van mulchen:

  • Meer slakken

  • Meer woelmuizen

  • Mogelijks tijdelijke stikstofhonger

  • Houdt meerjarige onkruiden niet tegen

  • De bodem warmt trager op

  • Niet altijd handig om doorheen te zaaien

Hoe pas ik het toe:

Soms niet, soms wel, afhankelijk van het seizoen, mijn goesting, het weer en de teelt.

Ik gebruik geen mulch in de lente zodat de bodem goed kan opwarmen, dus als er nog mulch ligt van de herfst dan haal ik die weg tenzij hij goed verteerd is.

Droge zomers is mulch nuttiger dan natte zomers, spijtig dat dit niet makkelijk te voorspellen is.

Worteltjes zaaien doorheen mulch is een gedoe, mulchen rond kolen van 4 weken oud gaat vlotjes.

Welke mulch en hoeveel:

Meerjarige planten zoals bessenstruiken houden van een eerder schimmelrijke bodem, hier mulch ik met hakselhout, bladafval, snoeiafval of stro.

Dit is eerder koolstofrijk, dus schimmelbevorderend en een goede basis voor een humusrijke bodem.

Een- en tweejarige planten (de meeste groenten) houden eerder van een bacterierijke bodem, hier mulch ik met halfverteerde mest, grasmaaisel, plantenresten,... gemengd met wat stro. Dit is eerder een stikstofrijke mulch, makkelijker verteerbare mulch en zorgt voor een bacterierijke bodem.

Het is beter om regelmatig 2/3 cm te mulchen ipv 1x per jaar 10 cm, Zodat de bodem regelmatig, kleine beetjes gevoed wordt.

Ik heb weerstand tegen typische permacultuur mulchprojecten waarbij er heel dikke lagen stro of hakselhout gebruikt worden, dit lijkt voor mij de klok die te ver doorslaat, van amper organisch materiaal in de bodem tot overdreven dikke lagen erop leggen.

Gertrud Franck houdt hier een goede balans in, wel mulchen maar niet overdreven en gemakkelijk verteerbare mulch voor eenjarigen.

Mulch voorbeelden:

Mulch wordt vaak toegepast binnen permacultuur, gaande van fukuoka die granen teelde met mulch tot La ferme du bec hellouin die voor een deel van hun groententeelten mulch gebruiken.

Maar ook binnen de traditionele landbouw wordt mulch gebruikt, van de bodemonderzoekers Lydia en Claude Bourguignon tot giga amerikaanse boeren die wel glyfosaat gebruiken maar ook voor hun bodem zorgen.

Twijfels:

Theoretisch gezien is de bodem niet bewerken en mulchen het beste voor de bodemstructuur en het bodemleven. Dus bijgevolg zou dit ook de beste groentenproductie moeten opleveren.

In praktijk zie ik dat de bodem hierdoor inderdaad meer organisch materiaal bevat en een goede structuur krijgt. Maar vaak(zeker niet altijd) blijven groenten toch kleiner, is er veel last van slakken of woelmuizen. Terwijl omgespitte bedden vaak wel mooie grote groenten opleveren en minder last geven met woelmuizen en slakken. Dit is zeker niet altijd het geval, het kan er ook aan liggen dat deze toch wel nieuwere technieken uitgetest worden door minder ervaren personen, er nog wel wat geexperimenteerd moet worden om tot een goed resultaat te komen,... .